Plèkbrooikes

  • Datering van de gebeurtenis: Rond 1950 resp. eergisteren

Afgelopen weekend verbleef ik met mijn echtgenote plus kinderen en kleinkinderen in Retranchement, een oud pittoresk vestingplaatsje in het uiterste westen van Zeeuws-Vlaanderen, vlak tegen België aan, dus dichtbij zee en het Zwin. Maar dat terzijde.

Bij de plaatselijke (vroegere warme) bakker kochten we op zondagmorgen voor ons allen heerlijke Zeeuwse bolussen, afkomstig van de enige en échte warme bakker uit het nabij gelegen Cadzand. Een goeie bakker! Ik weet niet of u wel eens een (goeie) Zeeuwse bolus heeft geproefd? H.......mm !

Ineens moest ik denken aan mijn Tilburgse jaren. Ik had vroeger een neef (hij is helaas al overleden) die óók bakker was. Hij heette Walter en was een zoon van een broer van mijn moeder, beter gezegd van ome Willem en tante Marie.

Toen ik nog maar een menneke van een jaar of zeven/acht was, bakte hij al brood in een schuurtje achter het huis van zijn ouders en bracht het daarna zelf rond op een fiets met een bakkersmand voorop. Wij waren familie en dús ook een vaste afnemer.

Het was een doorzetter! Niet lang na zijn eerste "baksels" opende hij een winkel: Bakkerij van Iersel en in no-time volgden er meer. Van Iersels-bakkerijen werd een begrip in Tilburg, maar ook daarbuiten. Voorzover ik weet, meer dan tien winkels!

Nog niet zo lang geleden liep ik door Tilburg in de buurt van het Wilhelminapark (daar liggen ook zijn roots) en ook dáár zag ik een winkel van hem, met o.a. als specialiteit "bolussen", zij het dat vroeger iedereen die in Tilburg gewoon plèkbrooikes noemde, want ze plakten "zo lekker" aan je vingers.

Walter was getrouwd met Jos van der Horst, inmiddels ook al overleden. Hij werd (uiteraard in Tilburg) geboren op 22 november 1927 en overleed in Riel op 26 oktober 1999. Zijn kinderen hebben de zaak voortgezet.

Louis Sparidans, Grave

Afb. 1 : een oude bakkersfiets, met dank aan Mathijs Helder (copyright); afb. 2 : een paar zeeuwse plèkbrooikes

Media