Carnaval voor jong en oud !

  • Datering van de gebeurtenis: Begin jaren zestig

Begin jaren zestig was Carnaval vieren op straat, buiten de verenigingen iets nieuws. Tot die tijd werd het meestal binnenshuis, in café's of verenigingsgebouwen, gevierd. Langzamerhand werd het ook een buitengebeuren, met de optochten op zondagmiddag. De nozems en andere jongelui liepen dan en-masse achter de optocht aan, dweilend over de Heuvel en het Piusplein. Ik deed ook mee als 16, 17-jarige in 1966.

Op de lagere scholen werd voorzichtig ook aan CARNAVAL gedaan, verkleed op vrijdagmiddag. Veel kwamen er als boertje en boerinnetje compleet met rode zakdoek, andere maakten er méér werk van met costuums als Chinees, Arabier, Bakker, Pater of iets dergelijks.

Mijn kleine broertje Pieter (geboren 1958) staat hier stoer als BOERTJE op de hoek van de van Hessen Kasselstraat/Groenstraat. Wij woonden op die hoek en als zijn oudere zus maakte ik deze foto op zondag-morgen. Pieter was al vroeg verkleed en poseerde stoer met zijn pijp in de mond. De andere foto is in 1963 gemaakt op zo'n zelfde zondagmorgen ook al in afwachting van de TIlburgse Optocht 's middags. Wie heeft daar nog foto's van ?

Let op: Alleen de olieboer in de straat had toen een auto, de andere bewoners niet, de boompjes staan er fris en jong bij. Nu is de Van Hessen Kasselstraat totaal anders na de sloop en renovatie in de jaren 1985-1986 (Plan Merode van architect Jacques de Brouwer won daarmee de nationale Beverprijs)....

Tilburg Wiki:

Media