Gepubliceerd 14-08-2006 18:21 Trianon-uitspanning Sjefke Bredaseweg

  • Datering van de foto: Vóór 1970
  • Wie staan erop: Sjefke van Oirschot, Pastoor Klein en Pastoor Tilman

Sjefke

Auteur: Kees Koster

Sjefke van Oirschot, was kroketten en frietenbakker in een kar achter V&D op het Pieter Vreedeplein in de jaren 1950. Er was geen betere en nergens waren de kroketten zo lekker en zo groot als bij Sjefke. Sjefke was gehaaid, het ging hem voor de wind en in zijn overmoed huurde hij een leegstaande villa aan de Bredaseweg ter hoogte van Piusoord met de naam ‘TRIANON’ en Sjefke werd uitbater. Het ging als een lopend vuurtje door Tilburg en velen togen op de fiets richting Sjefke.
Zo ook ik, samen met Pastoor Tilman, die toen bouwpastoor was van de Lidwinakerk, een aristocraat, zoon van een bankier en dus wist wat lekker eten en drinken was. Hij in toga en steek, zoals dat in die tijd gebruikelijk was en ik als goed gelovige parochiaan.
Het was een mooie zomeravond en toen wij bij Sjefke aankwamen troffen wij op het terras Pastoor Klein van de Ringbaan west, die er blijkbaar net zo over dacht als wij.
Pastoor Klein, een boeren type met een stem als een klok, die wist wat zaken doen was. Daar zaten ze dan en Sjefke was zichtbaar verguld met dit hoge bezoek.
Terwijl Pastoor Klein op ceremoniële wijze een sigaar uit zijn koker haalde en tussen zijn lippen hing vroeg hij aan Sjefke, terwijl hij ons berookte met zware Balmoral wolken ‘Sjefke zei hij, nou motte gij me is vertellen ‘hoe komde gij nou zo vlug aan een vergunning‘ want Pastoor Klein zag een winstgevende horeca voor zijn patronaat ook wel zitten.
Sjefke dacht na, keek eens omhoog en zei ‘Ja meneer pastoor hoe komt een aap aan vlooien’.
Pastoor Tilman gooide het over een andere boeg, zette z'n glas aan zijn lippen, liet een slok wijn door z'n mondholte spoelen en zei ‘Da's goeie, zeker van Verbunt?
‘Nee van Knegtel’ zei Sjefke terwijl hij naar een ander tafeltje liep waar een jong stelletje was neergestreken om elkaar wijs te maken hoeveel ze van elkander hielden. ‘Sjefke’ vroeg Pastoor Klein die wilde afrekenen ‘wat krijgde gij van mij?’,terwijl hij een schijnbeweging maakte om zijn portefeuille uit zijn binnenzak te halen.‘Ach meneer pastoor’ zei Sjefke ‘Laat maar zitten. Het was voor mij een hele eer om U te mogen ontvangen' 'Ik betaal anders gere’ zei Pastoor Klein, zijn portefeuille terug stekende,waarop Sjefke zei ‘Maar meneer pastoor dan bende verrekt veul veranderd’. Sjefke heeft het niet lang mogen maken, daar in zijn Trianon aan de Bredaseweg. Rijkswaterstaat had op enkele bomen langs de Rijksweg een wit kruis gezet omdat ze ziek waren en gerooid moesten worden, waarop Sjefke z'n witkwast nam om nog een paar bomen van een wit kruis te voorzien, om op die manier een bredere ingang te krijgen. Toen Rijkswaterstaat (overigens te laat) dit in de gaten kreeg, liet men een diepe greppel graven voor Sjefke z'n inrijpad, zodat er geen mens meer in of uit kon. Dat was tevens het einde van Sjefke, want met kroketten is tegen Rijkswaterstaat niet te vechten.
Auteur: Kees Koster

Restaurant ‘Trianon’, met eigenaar Sjef van Oirschot, was in de jaren 1950-1960 gevestigd op Bredaseweg 590.  (Bron ‘Het groot Tilburgs Horecaboek’ van Patrick Verbunt en Inga de Bruijn)

Tilburg Wiki:

 

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: Bredaseweg (Tilburg) Kees Koster

  •   Frans Kense
  •   0    1    0 

Reacties

(nog geen reacties)


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.