Gepubliceerd 14-08-2006 18:31 W.Th.M. Janssen-Twaalfhoven

  • Geboortedatum: 15-09-1894
  • Sterfdatum: 26-08-1982

De onderscheiding

Auteur: Kees Koster

Het was 1950 en het ging er in Tilburg in die jaren heel wat gemoedelijker aan toe dan tegenwoordig. We noemden de burgemeester nog Kees en zijn onderdanen gewoon Miet, Piet en Jan. Maar één dorst men niet bij de voornaam te noemen, n.l. mevrouw Janssen van Twaalfhoven, wethoudster en tevens eigenares-directeur van de vroegere stomerij-ververij aan de Bredase steenweg zoals dat vroeger heette.

Ze was presidente en lid of erelid van wel alle bestaande liefdadigheidsinstellingen of verenigingen. Men noemde haar ook wel de Koningin van Tilburg. Ik meen nog te weten dat ze als Zonnebloemmoeder in het Elisabeth-ziekenhuis ook de bloemetjes van schoon water voorzag en als het moest ook nog wel een appeltje afschilde voor zieke patiënten.
Ze is indertijd onder zeer grote belangstelling begraven op het kerkhof van de Laarstraat waar ze nu geniet van haar welverdiende rust.

Deze mevrouw had voor haar verdienste een lintje verdiend en daar was men het in de hele Katholieke fractie volkomen mee eens. Het moest een Pauselijke onderscheiding worden Pro Ecclesia et Pontifice. Niemand minder dan Pastoor Klein uit het villapark moest de versierselen omhangen, nou ja omhangen...
Hij keek, twijfelde en zei ‘Waar heeft U graag dat ik het neerleg?’

Auteur: Kees Koster

 

Zij woonde in de nog bestaande Villa Mariënhof,  Bredaseweg 387. Nu een rijksmonument. Haar in 1945 overleden man was directeur van de befaamde voormalige firma Janssen en Bierens ‘Stoomververij en chemische wasserij De Regenboog’ aan de Bredaseweg, aan de westkant van de watertoren.
Hoewel een aardig verhaal moeten we het waarheidsgehalte in twijfel trekken. Tenminste volgens commentaar op dit verhaal van Duc Janssens in 2013.
‘Mevrouw janssen was eerder slank dan stevig en beslist niet gezegend met een forse voorgevel. Van mijn broer Edwin hoorde ik wie die vrouw geweest moet zijn. Dat zou Miet Brouwers geweest zijn die ik zelf me kan herinneren als een kleine dikke vrouw met een riante voorgevel.’

Tilburg Wiki:

 

Dit verhaal heeft de volgende trefwoorden meegekregen: Kees Koster

  •   Frans Kense
  •   1    0    0 

Reacties

RCJLMJanssens schreef op 01-01-2014 20:26
Beste Frans

Van Pastoor De Klein heb ik het Bidprentje.Op je verhaal heb ik een reactie geschreven maar die is apart in het geheugen gekomen.

Met groet Duc Janssens.


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.