André Hertzberger. textielhandelaar

  • Geboortedatum: 00-00-0000
  • Sterfdatum: 00-00-0000

Verjaardagscadeautje van André Hertzberger voor 15-jarige meisjes

In de adreslijsten van Tilburg in 1965 staat hij vermeld als 'textielhandelaar'. Zijn fabriek - confectieatelier en textielfabriek - was toen gevestigd in de Magazijnstraat op nummer 7. Een kort telefoonnummer: 26940, want Tilburg was nog een stuk kleiner.

Ik denk dat André Hertzberger een moderne ondernemer was, die op een aparte manier reclame maakte en aan PR deed. Hoe zo ? In in 1963 werd ik 15 jaar oud en kreeg bij die gelegenheid met de post thuis gestuurd een cadeautje van Hertzberger: een tegeltje van ongeveer 10 x 30 cm, met een tekening van een dame in een mooie, zij het ouderwetse japon . Bedoeld om aan de muur te hangen, met op de achterzijde een persoonlijke felicitatie op mijn eigen naam ! Een vriendin die in mei 1963 15 jaar werd ontving hem enkele maanden later. Bij ons allebei heeft het tegeltje toch wel een paar jaar in onze tienerkamer gehangen en we hebben het tot op heden allebei nog steeds bewaard.

Het waren de jaren vijftig en zestig, toen de leerplicht - als ik me goed herinner - 14 jaar was. Dus meisjes van 15 werden zo aangemoedigd om als 'modinette' te komen werken in het confectieatelier van Hertzberger. In Tilburg waren toen meer van dat soort ateliers, waar veel Tilburgse stoffen tot mooie jassen, mantelpakjes, jurken, bloesjes en pantalons werden verwerkt. Want de textielfabrieken zorgden ook indirect voor veel werkgelegenheid: de machinefabrieken, de vervoersbedrijven en confectieateliers zijn daar enkele voorbeelden van. Rond die tijd was er ook een populair liedje over De Modinettes. Ik zou het graag nog eens horen ...

Media