Lem's dubbeldekker, succes in Breda

  • Datering van de gebeurtenis: 1925

Wim Lem (foto 2) hoort zeker thuis in ons Tilburg-book-of-records; de tegenhanger voor de Guinness-book-of-records. In december 1925 vermeldde de Katholieke Illustratie namelijk bij foto 1:
‘De eerste Nederlandse autobus met bovenverdieping, bestemd voor de gemeentelijke autobusdienst te Breda. (gebouwd door de fa. W. Lem & Co., Tilburg)'

Zoals op de foto is te zien was de attractiewaarde, tachtig jaar geleden, van de houten bovenverdieping voor de jeugd minstens zo sterk als voor de Vliegende Hollander in de Efteling nu, in 2007. Deze Lem dubbeldekkerbus reed op lijn G, de ringlijn in Breda via Ginneken.

Wim Lem was een zwerver. Geboren in 1884 in Haarlem, kreeg hij zijn oudste zoon in 1909 in Breda, waar hij tenslotte in 1968 ook is overleden. Van 1919 tot 1932 was hij ingezetene van Tilburg. Eerst ingeschreven als modelmaker en molenmaker; later wonend in de Minckelerstraat 142, wijk Theresia, als carrosseriefabrikant en wagenmaker. Zijn oudst bekende product is als koster in de gereformeerde kerk, een nevenactiviteit, waarbij hij in 1923 de kerkbanken voor de nieuwgebouwde kerk aan het Molenbochtplein leverde. Geleidelijk aan ontwikkelde hij zijn carrosseriebedrijf waarbij hij tientallen autobussen heeft gebouwd. Onder andere voor de gemeente Goes en voor de lijn Sittard-Heerlen.
In 1927 begon Philips in Eindhoven met de productie van radio's. Om de mogelijkheden van de radio duidelijk te maken reden er daarvoor diverse kleurrijke Lem radiodemonstratie-auto's door het land.

In 1932 verplaatste Wim Lem zijn bedrijf naar Breda en concentreerde hij zich verder op het maken van houten mallen (vormen) voor gietijzeren scheepsmotorblokken tot wel zes meter lengte.
Wim was autodidact. Zonder technische opleiding, als krullenjongen begonnen maar met een briljant technisch inzicht en de lef om een eigen bedrijf op te zetten en te leiden.
Volgens de familiegeschiedenis was er ook een goede samenwerking met de 16-jaar jongere Huub van Doorne in Eindhoven, die in april 1928 de firma DAF oprichtte.

Dank zij de Katholieke Illustratie komt er alsnog een stukje geheugen van Breda en de wijk Theresia tot leven.
Met dank aan de familie Lem.


Foto 1: Wim Lem rond 1925
Foto 2: Reg. Archief nr. 041492; Kath. Ill. 2-12-1925, pag. 131
Foto 3: Advertentie uit 1928

Media