De Sixties -Hausse in kerkenbouw

  • Datering van de gebeurtenis: 1960-1970
Met dank aan Berkel-Enschot en Udenhout heeft Tilburg in 2006 de 200.000 inwoners gehaald. De sterkste groei van de Tilburgse bevolking was na de oorlog met elke tien jaar 10.000 inwoners meer, in de periode 1950 - 1970. Die extra mensen met extra handen waren hard nodig. Met name voor de wollenstoffenproductie. Daarnaast moest er gebouwd worden, in 't Zand en in Noord om al die nieuwe Tilburgers te huisvesten. Mensen die voor een groot deel van buiten kwamen.

Bij de katholieke kerk was er vanaf de dertiger jaren een achterstand in kerkenbouw ontstaan. Toen door de economische malaise. In de veertiger jaren door de oorlog en daarna met de prioriteit om de woningvoorraad op orde te krijgen.
Bij wijze van spreken moesten de kerken overuren draaien in de vijftiger jaren.
Eindelijk was er in de zestiger jaren weer bouwcapaciteit en geld beschikbaar om het tekort aan kerken in te halen. Er kwamen toen negen(!) kerken bij.
Van de ruim veertig katholieke kerken die Tilburg de afgelopen tweehonderd jaar heeft gehad zijn er dus negen in de zestiger jaren gebouwd. Wat niemand had verwacht gebeurde. De jaren daarna waren de jaren van de ontkerkelijking waardoor het tekort aan kerken in korte tijd veranderde in een overschot aan kerken. Met als dramatische gevolg dat van die negen kerkgebouwen er één van bestemming is veranderd en drie verdwenen zijn.
Achtereenvolgens:
1. De Heilige Pastoor van Arskerk aan de Beneluxlaan, van de parochie St.Maarten in 't Zand. Gebouwd in 1960 en na de sluiting in 1975 gelukkig behouden gebleven als wijkcentrum van de Reit.
2. De St. Maartenkerk aan de Professor Verbernelaan, van parochie 't Zand. Gebouwd in 1964 en al afgebroken in 1983 . Met 20 jaar de kortste levensduur van alle negen nieuwgebouwde kerken.
3. De Goede Herder kerk, met als bijnaam ‘ Magere Josje' aan de Postelse Hoeflaan. Gebouwd in 1961 met een iets langere levensduur van 27 jaar.
4. Onze Lieve Vrouw van Lourdes kerk aan het Lourdesplein, van parochie Koningshoeven. Gebouwd in 1964 is deze kerk in de negentiger jaren als levensmiddelenwinkel gebruikt. In 2007 toen er nog volop overleg was over een definitieve bestemming resulteerde een brand in de afbraak als eindbestemming.

De overige vijf kerken die hier in de zestiger jaren het zonlicht mochten aanschouwen en nu volwassen zijn geworden:
5. De Maranathakerk in de Prof. Cobbenhagenlaan (1966, nu studentenkerk)
6. De H. Montfort kerk in de Corellistraat (1967, Stokhasselt)
7. De H.Kruis kerk in de Sinopelstraat (1967, Wandelbos)
8. De St.Lucas kerk in de Lage Witsiebaan (1967, 't Zand)
9. De St.Petrus en Paulus kerk in de Vierwindenlaan (1968, West)

Niet alleen in Tilburg maar in heel Brabant zal er nog vaak en lang gevochten worden met en tussen Monumentenzorg, gemeente, parochie, Heemkundekring en Bisdom of een kerk behouden mag blijven en gesloopt gaat worden!

Foto's:
1. RAT 010620
2. RAT 002003
3. RAT 001976
4. RAT 025988
5. Ed van den Dungen (toren)