Een goud-omrande Diamant

  • Datering van het verhaal: 1977-2007

Een goud-omrande Diamant

 

In onze vorige bijdrage over de Tilburgse werkvoorziening zijn we gegaan tot de jaren zeventig. De DSW (Dienst Sociale Werkvoorziening) is dan van start gegaan. In deze bijdrage volgen wij dit initiatief tot de huidige Diamant-groep: deze organisatie vierde eind 2007 haar vijftigjarig bestaan.

 

 

 

Groei

De DSW groeit gestadig. Na 1976 ontstaan duidelijk afgebakende bedrijfsonderdelen. Er komen twee kwekerijen, een kleinere in Goirle en een grote bij het Trappistenklooster in Berkel-Enschot. Gedetacheerde medewerkers zijn in de hele regio te vinden, waar ze worden ingezet voor allerlei soorten werk. Bijvoorbeeld in recreatiepark de Beekse Bergen, waar begin jaren 70 het aantal medewerkers explosief groeit. Een tijdlang is er, in het hoogseizoen, een ploeg van 150 mensen werkzaam. Ze doen er van alles, van het verzorgen van de dieren tot het onderhoud van materiaal en ook het groen. Momenteel heeft de Diamant-groep overigens nog steeds werknemers in het recreatiepark.

Tien jaar na de stichting zijn er 1750 werknemers, begin jaren 80 wordt de 2000-grens overschreden en op dit moment staat de teller op 2700. Daarbij speelt de fusie met de Stichting Banenpool/JeugdWerkGarantieplan een belangrijke rol. Zo zijn immers alle regelingen voor gesubsidieerd werk onder één dak gekomen. Er zijn een tiental professionele bedrijfsvestigingen in en rond Tilburg.

 

Damast en tapijten

Tilburg is van oudsher een textielstad geweest. Een aansprekend overblijfsel is de Tapisserie en Damastweverij, lange tijd onderdeel van de sociale werkvoorziening. Nu hoort het bij het Textielmuseum. Het initiatief ervoor ligt in 1968 bij de directeur van het Tilburgse Textielmuseum en het gemeentebestuur. Door de vele over de kop gaande textielbedrijven is het niet moeilijk vakkundige medewerkers aan te trekken. Als die stroom opdroogt, worden er mensen opgeleid. Medio jaren 80 komt 'de weverij', zoals ze gemakshalve wel genoemd wordt, op de huidige locatie terecht, een fraai gerestaureerd oud pakhuis naast het Textielmuseum.

Wie de weverij bezoekt, krijgt het idee dat de tijd heeft stilgestaan. In een toepasselijke entourage worden tapijten en damast nog net zo gemaakt als meer dan een eeuw geleden. De Tapisserie en Damastweverij is daarmee de laatste van haar soort in Nederland en ver daarbuiten. Gelukkig gaat dit unieke ambacht niet verloren, maar wordt door de gemeente Tilburg overgenomen en ondergebracht bij het Textielmuseum. Een draadje minder voor de sociale werkvoorziening, maar er blijft genoeg over...

 

Gestroomlijnd

De naam DSW dekt steeds minder de lading en wordt in mei 1999 vervangen door Diamant-groep. Maar het is niet bij een andere naam alleen gebleven. De organisatie draait efficiënter, commerciëler en professioneler. Het sociale aspect blijft een belangrijke plaats innemen, maar gezien de afnemende overheidssubsidie worden de eigen opbrengsten steeds belangrijker.

De Diamant-groep van nu heeft verschillende opdrachtgevers. Bijvoorbeeld de gemeente Tilburg waarvoor zij de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) uitvoert voor mensen met een beperking. Maar de organisatie werkt ook met langdurig werklozen, herintreders, schoolverlaters met een achterstand enzovoort. De Diamant-groep wordt bestuurd door en werkt voor een aantal gemeenten: Tilburg, Dongen, Gilze en Rijen, Hilvarenbeek, Alphen-Chaam en Goirle.

Bij het 50-jarig bestaan in 2007 werkt ruim tweederde van alle medewerkers buiten de muren van de Diamant-groep, vaak in de dienstverlening:

  • Gedetacheerd in allerlei commerciële en niet-commerciële functies in en rond Tilburg. Van conciërge en toezichthouder in het zwembad tot servicemonteur en productiemedewerker, en alles daartussen.
  • Bij de afdeling Groen Xtra, in het groen- of bouwonderhoud en op de Kwekerij (op het terrein van abdij Koningshoeven).
  • De collega's van de afdeling Facilitaire Dienstverlening zijn actief in de onderdelen Schoonmaak, Post, Vervoer, Receptiediensten en de Serviesgroep. Klanten zijn behalve deelnemende gemeentes ook scholen, instellingen en bedrijfsleven.

Daarnaast werken zo'n 800 mensen intern bij de afdeling Industrie, de eigen Drukkerij en restauratieatelier De Tiendschuur.

 

De beschutte werkplaats van vroeger is kortom een gestroomlijnd bedrijf geworden, dat werkgelegenheid voor velen biedt. De Diamant-groep van nu is een leerwerkbedrijf dat werkt met en voor een bijzondere groep mensen. Mensen die het verdienen om serieus te worden genomen. De Diamant-groep is dan ook trots op de bijdrage die zij levert aan het economisch en maatschappelijk leven. Het doel is niet veranderd, de manier waarop wel.

 

Sjoerd van der Weide,
Medewerker Communicatie
Van de Diamant-groep

 

Redaktie: Rien van der Heijden

 

Bijlagen:
1: Logo van de Diamant-groep (anno 2008)
2: Overzicht van enkele diensten (anno 2008)

 

Media