Moonen verlaat Reeshofdijk

  • Datering van het verhaal: 26 april 2008

Vele decennia een vertrouwd beeld voor de fietsers over de Reeshofdijk. De firma Moonen had hier, naast hun woonhuis, de thuisbasis voor hun kermisattracties. In 2007 is op deze locatie nog het nieuwe "Spiegelpaleis" voor een neef gebouwd.

De familie Moonen is sinds 1959 een bekende verschijning op de Kermissen. In het genoemd jaar schreef Piet Moonen in met zijn pony's. Een kleine stap voor de stalhouder. Later werden de attracties steeds spectaculairder.

Welke Tilburger van boven de veertig herinnert zich niet de bekende pony-draaimolen, de bootjes (in echt water) en de andere op maat gemaakte attracties.

Voor de familie Moonen was Tilburg een "thuiswedstrijd". Tijdens deze kermis konden ze thuisslapen. Zij nodigden dan regelmatig een collega uit, de fietsers over de Reeshofdijk waren getuigen van deze logeerpartij. Naast de vrachtauto's stonden er dan één of meerdere caravans.

In de loop van de jaren is het bedrijf, met uitzondering van, de zijde aan de Reeshofdijk, volledig ingebouwd door de nieuwbouwwijk de Reeshof. In het bijzonder de "D" buurt. Deze locatie dankt zijn naam aan het feit dat de straatnamen, verbonden zijn aan plaatsnamen, die allemaal met een "D" beginnen.

Anno april 2008 is het bedrijf vertrokken en is men begonnen met de voorbereidingen voor de nieuw te bouwen "ReijsHof". Een aantal woningen rond om een hofje, deze zullen gebouwd worden op de voormalige locatie van de familie Moonen.

Het is voor de bewoners in dit deel van de Reeshof even wennen, het is inmiddels ruim twintig jaar geleden dat er nieuwe woningen zijn gebouwd. Verbouwingen zijn er overigens schering en inslag. Voor de fietsers over de Reeshofdijk zullen in de toekomst de kermisattracties en hun vrachtwagens niet meer te bewonderen zijn.

Weer een stukje geschiedenis afgesloten.

Rien van der Heijden
April 2008

Bijlagen:

  1. De locatie aan de Reeshofdijk (zomer 2007)
  2. De familie Moonen heeft gasten. (zomer 2007
  3. Eén van de loodsen (zomer 2007)
  4. Idem
  5. De oude versie van de bootje op de nostalgische Kermis, op 26 juli 2006, aan boord ons Merel
  6. De nieuwe versie van de bootje, op 26 juli 206, aan het roer ons Merel
  7. Kaart Google-earth
  8. Kaart Google-map (Bewerkt door auteur)