Vanaf 1905 bioscoop, 25 jaar Cinecitta

  • Datering van de gebeurtenis: 1905-2008

In 1983 begonnen Bert Goessen en Frans van Beek in één zaaltje aan de
Willem II-straat hun filmvoorstellingen. Vijfentwintig jaar geleden dus.
Met de komst van hun Cinecitta in de Willem II-straat verdwenen daar de bestaande namen van de bioscopen Ambassade en Camera.

Even terug naar 1845. Toen startte de ‘Sociëteit voor heren, de Souvenir de Montagnards’ hun muziekvereniging, de latere Koninklijke Liedertafel.
Damesleden kwamen pas in 1945.
Het huidige schitterende Cinecitta gebouw is door die Montagnards in 1877 in gebruik genomen. De Montagnards en de andere sociëteit, de Koninklijke Harmonie aan de Stationstraat, hielden elkaar goed in de gaten.
Toen de Koninklijke Harmonie in Tilburg in februari 1905 begon met regelmatige filmvoorstellingen, volgde de Liedertafel in november.
Verzorgd door ‘Tewe's Electro Bioscope Parisien’ (afb.1).

Daarvoor kenden men in Tilburg ook al filmvoorstellingen, nog met handbediende projectoren, maar alleen in de zomer op de jaarlijkse kermis.
De krant was enthousiast over die eerste voorstelling op zaterdag 11 november 1905. De bezoekers ook, waarvan er veel met een staanplaats genoegen moesten nemen. In de krant werd de heer Tewe lof toegezwaaid voor de uitstekende wijze, waarop hij het hinderlijke flikkeren bij de projectie wist te voorkomen.
De voorstellingen duurden 2,5 uur, zonder pauze. Men beleefde onder andere een ‘Drama in de Kolenmijn’, ‘Carnaval en Gondelvaart in Venetië', een 'Wonderalbum' en als amusantste nummer 'Een boertje voor het eerst in Parijs'.
‘Alles samenvattend kunnen wij een bezoek aan Tewe’s Bioscoop aanbevelen,
het programma is rijk gesorteerd en alle opnamen zijn geheel nieuw, tot zelfs de reclame voor de kastelein van de Liedertafel.
Hoewel de exploitatie met een eigen elektriciteit-machine werkt van
50(!) paardenkrachten waardoor de projecties zeer juist worden weergegeven,
mag toch in het belang van de bezoekers worden aangeraden, het roken tijdens de voorstelling niet toe te staan, omdat dit aan de duidelijkheid van de lichtbeelden veel afbreuk doet.’
De vijftig pk die de journalist vermeld is twijfelachtig!

Bij gala-voorstellingen in april 1907 varieerden de toegangsprijzen van 25 ct tot
75 ct (qua koopkracht € 2,50 tot € 7,50). Bij normale voorstellingen liepen die van
15 ct tot 40 ct (€ 1,50 tot € 4,- ).

Liedertafel Montagnards heeft jarenlang te kampen gehad met financiële tekorten en moest in de loop der jaren steeds meer ruimte afstaan aan derden.
In maart 1970 verliet de liedertafel Montagnards tenslotte het gebouw om in te trekken bij de Koninklijke Harmonie in de Stationstraat.

In de loop van de jaren heeft de bioscoop verschillende namen gekend.
Na ‘Parisien’ werd dat in 1916 ‘Nieuwe Bioscoop’ en later ‘Cinema Royal’. Cinecitta, uitgebreid met de grote zaal in 1988 en zaal 3 in 1993, is nu dus de opvolger van de na-oorlogse ‘Ambassade’ (1961) en ‘Camera’ (1964).

Werkend met vijftien vrijwilligers plus 4 vaste medewerkers en nu met ruim
70.000 bezoekers per jaar is Cinecitta al vijfentwintig jaar een succes. In één van de mooiste gebouwen van de stad.


Afb. 1: Advertentie uit de Nieuwe Tilburgse Courant, do. 9 november 1905

Afb. 2: Cinecitta,Willem II-straat 29 in 2008.

Media