Van Lieshout/Petit

  • Geboortedatum: 26-08-1919
  • Sterfdatum: 00-00-0000

HERINNERINGEN ALS UIT DUURZAAM MARMER GEHOUWEN

Verscholen in een uithoek van Tilburg, bij de Piushaven en de Koopvaardijstraat, in de St. Sebastiaanstraat, bewoont mevrouw Van Lieshout=Petit sinds jaar en dag een comfortabel en sfeervol appartement. Als ik haar ga bezoeken slaat zij een dik en keurig bijgehouden fotoalbum open met talloze foto´s waarvan hiernaast ook enkele zijn afgebeeld.

Vader had een steenhouwerij in de Telegraafstraat op nummer 26.
Aan de overzijde daarvan was het woonhuis van mevrouw´s ouderlijk gezin

In de werkplaats werden uit duurzaam marmer, Zweeds graniet en hardsteen grafstenen en vensterbanken gebeiteld die nu nog te vinden zijn op de Tilburgse kerkhoven en die men nog kan bewonderen aan vele huizen in de Willem II straat, de Stationsstraat en in de wijken Goirke en Hasselt.Mevrouw stamt uit de Franse familie Petit. Een oom van haar begon meer dan 100 jaar geleden een steenhouwerij in Breda en na de aanleg van de eerste spoorlijn tussen Breda en Tilburg startte diens broer, de grootvader van mevrouw, genaamd Leandre Petit eveneens een dergelijk bedrijf in Tilburg. Op de foto, hiernaast afgebeeld, kunt u zien hoe de knechts van de heer Petit (op de voorgrond Sjef van Zummeren) met de hand en zittend op de grond met beitels het werk uitvoerden. Overige knechts droegen de namen Van Wezel en De Kok en de naam van een concurrent van Leandre was Victor Baret.

Een anekdote uit de oorlog mag niet verzwegen worden. De zaak van Petit lag niet ver van de Synagoge in de Willem II straat. Vader Petit was goed bevriend met de Rabbi en verstond als enige van zijn vakgenoten de kunst de Hebreeuwse letters = van rechts naar links = in de grafstenen te beitelen.
De Duitsers droegen een broer van mevrouw Van Lieshout op de steen met de spreuk boven de Synagoge te verwijderen. De broer, die dit de Joodse bevolking niet wilde aandoen, verzon het smoesje dat hij hiervoor geen tijd had

Na de oorlog wist de Rabbi niet wat op de steen stond, die door iemand anders verwijderd was.

De zaak van Petit is in 1962 onteigend en voor f 240.000,-- verkocht aan de Gemeente. Nog enige tijd bestond zij voort in de Galjoenstraat er was geen opvolger en zij ging ter ziele

Afbeelding 1:De steenhouwerij aan de Telegraafstraat omstreeks 1920 RAT 045297

Afbeelding 2: De knechts aan het werk. Staande rechts Henri Petit RAT033151

Media