Zonde van de Villa

  • Datering van het verhaal: 1964

Mijn collega - Geheugenschrijver Louis Sparidans miste, na jarenlang verblijf elders, onlangs de mooie historische villa van de Kath. Leergangen in de huidige Tivolistraat. In het artikel "Villa Tivoli.......waarom ?" schreef hij hierover op 17 november jl.

Louis, toevallig weet ik, als gepensioneerd medewerker van de Leergangen daar iets van (maar niet alles). Vergun mij dus een duit in het zakje. Want dat het slopen van de villa geen goede zaak was, daarover zijn we het wel eens. En het kan iets te maken hebben gehad met belangenverstrengeling.
Jij had het over een verzekeringsmaatschappij annex bank, en je wilt de naam niet noemen......

Als in die tijd de afbraak in negatieve zin ter sprake kwam (en dat is wel gebeurd), dan was het antwoord: "De grond is meer waard, dan wat erop staat". Ik herinner me ook vaag dat de voorgevel wat geheld zou hebben. En toen, in september 1964, liepen veel mensen nog niet zo warm in dit soort dingen.

De stijlvolle 19e eeuwse villa Tivoli was bewoond door de fabrikantenfamilie van Leo Swagemakers en Elisa Mutsaarts. Nadat de R.K. Leergangen in 1924 de villa aankochten werd dit het kloppende hart van het Brabantse hogere onderwijs, onder Mgr. Th. Goossens. Architect Jos Cuijpers bouwde in de tuin een collegegebouw. En hier, (toen) Bosscheweg 339/341, werd in 1927 als "R.K. Handelshoogeschool" de Universiteit van Tilburg geboren.

De Kath. Leergangen (verhuurder) en de R.K. Hogeschool (als huurder) deelden de gebouwen. Nadrukkelijke afspraak: de hoofdzetel van de Leergangen was in de villa, die van de Hogeschool was in het collegegebouw. Toch boterde het niet altijd......

Een aardigheid: ik herinner mij drs. Frans van Puijenbroek, docent Sociale Arbeid, die bijna elke vrijdagavond kwam klagen dat hij de klopgeesten weer zo duidelijk gehoord had. De klopgeesten, dat waren een stel nonnen en fraters die op de zolder bij Piet Prince luidruchtig de lessen Handenarbeid (Akte R) volgden.........

Eens kwam Prof. Kaag op ons kantoor langs. Een feestneus. Hij merkte op dat deze fabrikantenwoning ideaal was voor een feest met uitgebreide polonaise, met al die trappetjes, gangetjes, zijdeurtjes die dit grote huis had......

Nadat de villa in 1964 was afgebroken (het collegegebouw volgde in '86) begon voor ons een jarenlange zwerftocht langs meerdere onderkomens. De zwerftocht is voorlopig geëindigd in...... de Rachelsmolen in Eindhoven. Niet als Katholieke Leergangen maar als Fontys Hogescholen.

FOTO's
1. Rechts de villa Tivoli, links het collegegebouw.
2. Het collegegebouw.

Media