De klokken van Theresia

  • Datering van de gebeurtenis: 1931 - 1938

Opruimen is voor veel mensen moeilijk, zo ook voor mij. Meestal doet mijn echtgenote zoiets en ja, dan vindt ze soms iets terug, waarvan ik geen idee heb hoe we eraan zijn gekomen.

Zo kwam er laatst een boekje tevoorschijn met als titel Theresia 50 - van Havervelden tot Noord-West ; uitgegeven in 1981 bij gelegenheid van de viering van het vijftigjarig bestaansfeest van de parochiekerk van Theresia.

Geen idee hoe ik eraan kom. Ik was toen al ruim twintig jaar 'weg' uit Tilburg en was op dat moment al zeker 25 jaar 'uitgetreden', dus ik ben ook zeker niet bij de feestelijkheden aanwezig geweest. Laten we het maar op een wonder houden!

Een interessant boekje, met veel foto's en verhalen die heel herkenbaar voor me zijn, omdat ik immers in de Theresiaparochie ben geboren en getogen. Volgens mij is het met name Gerard van Dooremalen geweest (eveneens een oud-parochiaan) die de belangrijkste bijdragen voor dit boekje heeft geleverd. Ere wie ere toekomt !

Vier foto's in het boekje trokken mijn speciale aandacht en dat betreffen de foto's over de klokken van Theresia. Ik heb wat met klokken!

Het gaat over de oorspronkelijke klokken van de Theresia-kerk, vanaf de inwijding in 1931 tot in 1938 (mijn geboortejaar). Op het eind van de oorlog (WO II) werden deze klokken door de Duitsers afgevoerd om voor andere doeleinden te worden gebruikt. Ze maakten daarna, in die andere uitvoering, ook wel weer veel 'lawaai', maar dat terzijde.

De klokken zijn, volgens het boekje, indertijd aan de kerk geschonken door het echtpaar Mannaerts-Schoenmakers, volgens mij een fabrikantenfamilie die destijds aan het Wilhelminapark woonde.

De tekst op de Theresia-klok luidde:  'Jong en oud, wees wellekom, in mijn Tilburgsch heiligdom.'

Ik voeg de betreffende foto's hierbij.

 

Louis Sparidans, Grave

 

Media