Vruuger: het korset

  • Datering van de gebeurtenis: Begin jaren vijftig

Vooropgesteld, ik ben allerminst een ervaringsdeskundige, maar nadat ik enige tijd geleden het toch gewaagd heb om een stukje te plaatsen over "de petticoat" vroeger, hebben me diverse dames uit "het Tilburgse" ook geattendeerd op het vroegere korset. "Dat was geen lolletje" schreef me gisteren nog een mevrouw, "maar het moest wel", voegde ze eraan toe.

Ja, ik herinner het me nu ook weer: ook mijn vier zussen droegen eind jaren veertig, begin jaren vijftig, bij tijd en wijlen een korset. Niet dat ik dat zág (ik was nog een snotneus) maar ik heb ze er wel eens over horen praten. En laten we eerlijk zijn, het was natuurlijk ook helemaal niks voor jongens!

Toch herinner ik me nog dat we, jongens onder elkaar, destijds na schooltijd op de fiets (ik zat toen al op het Odulphus) er naar zijn gaan kijken, bij Hunkemöller Lexis in de Heuvelstraat. Want daar stonden modepoppen in de etalage, met een korset! Je gniffelde dan een beetje tegen elkaar want de meesten wisten natuurlijk in die tijd nauwelijks "van wanten".

Maar, je kon er ook (halve) poppen met een beha zien, oftewel "unne buustenhouwer", zoals de meeste vrouwen in die tijd in Tilburg zeiden. Dat maakte het nog spannender want praktisch elke jongen kende toentertijd al de leuze "Hunkemöller Lexis, maakt krom wat recht is", nou nou, dan wist je het wel. Tegenwoordig is daar plastische chirurgie voor in de plaats gekomen met een hoop siliconen-gedoe. Maar of dat zoveel beter is?

Terug naar het korset. Het uiteindelijk doel van zo'n korset was om een goed figuur te houden (of te krijgen): een smalle taille en een niet al te dik kontje. Maar het was ook nodig om de (losse) nylonkousen eraan vast te kunnen maken met behulp van sjarretels, want er waren toentertijd nog geen panties. Wat een tijd, zullen de jonge meisjes van tegenwoordig denken.

Wat moet dat indertijd allemaal ongemakkelijk zijn geweest! Wie van de oudere lezeressen van het Geheugen van Tilburg wil daar zelf eens een stukje over schrijven? Een tijdsbeeld van "het-vrouw-zijn" in Tilburg op dit gebied, ongeveer zestig jaar geleden ....... Wie volgt?

Louis Sparidans, Grave

Media