Kiosk op de Kromhout

  • Datering van de gebeurtenis: Rond 1950

In de voorbije dagen schreef ik tweemaal een verhaal op deze site over vroegere muziekkiosken in Tilburg, éénmaal over die in het Wilhelminapark en het andere over de teloorgang van vele andere kiosken. Dit verhaal is een vervolg daarop.

Ik noemde die in het Wilhelminapark "wel de mooiste van alle kiosken" maar een aandachtige lezer heeft mij erop geattendeerd dat er op het terrein van de vroegere Kromhoutkazerne aan de Bredaseweg ook een kiosk stond "die zeker zo mooi was".

Het is waar, ik was 'm vergeten. Ik herinner 'm nu ook weer, ofschoon ik er nooit ben geweest tijdens een muziekuitvoering. Ik vraag me af of je destijds wel het terein op mocht (als niet-militair), maar ik heb 'm wel een paar keer gezien vanaf de Bredaseweg, niet ver voorbij de watertoren.

Het was inderdaad een erg mooie kiosk. Bijgaand een paar fotootjes ervan, afkomstig van BeeldOnline van het Regionaal Archief Tilburg.

Een andere lezer maakte me opmerkzaam op een prachtige kiosk die op De Lind in Oisterwijk stond (en er misschien nog staat?). Ja, die herinner ik me ook nog goed van vroeger (uit mijn jeugd) toen we vaak in Oisterwijk gingen fietsen, naar de vennen, Groot- en Klein-Speijck enzovoorts.

In mijn herinnering had deze kiosk een vierkante vorm met een rieten dak en lag hij deels mooi verscholen tussen prachtige bomen, waaronder ook een eeuwenoude lindeboom.

Maar omdat deze kiosk strikt genomen niet tot het cultureel erfgoed van de Gemeente Tilburg behoort (of behoorde) heb ik geen moeite gedaan om er een fotootje van te vinden en er ook eerder geen melding van gemaakt.

Louis Sparidans

Media