Kiosk aan de Capucijnenstraat enz.

  • Datering van de gebeurtenis: Ca. 100 jaar geleden resp. nu

Ofschoon het aanvankelijk helemaal niet mijn bedoeling was, wil ik aan mijn klein "kiosken-reeksje" van de afgelopen week toch nog een verhaaltje toevoegen. Hein Verschure uit Tilburg attendeerde me namelijk op nóg een vroegere kiosk, en wel aan de Capucijnenstraat.

Ik kan me die helemaal niet herinneren uit mijn jeugd (rond 1950) maar dat is ook begrijpelijk want zeer waarschijnlijk was ie al "voor mijn tijd" gesloopt.

Een afbeelding van de betreffende kiosk (uit 1915) staat hiernaast. Hij stond in de tuin van de destijds zogeheten "Witte Bioscoop" aan de Capucijnenstraat 49. Ook de bioscoop zélf is op de foto te zien.

Deze bioscoop werd opgericht op 29 maart 1913 met het doel goede films te brengen en het publiek uit het 'slechte' theater weg te houden. De toneelzaal van de Katholieke Kring van de parochie St. Anna werd daarom omgebouwd tot filmzaal. Tijdens de mobilisatie 1914-1918 werd het gebouw in gebruik genomen door militairen. In het begin van de twintiger jaren werd het gebouw brandweerkazerne. Het werd ontworpen door architect Donders.

Tevens is op de achtergrond van de foto de vroegere Korvelse molen te zien. Die stond ook aan de Capucijnenstraat. Bij een openbare verkoop in 1904 werd die omschreven als "een ruime sterk gebouwde, in en uitwendig in goeden staat zijnde windgraanmolen", eigendom van molenaar Peter Francis Janssens. Na Janssens werd de molen gehuurd en bemalen door de gebroeders Josephus en Charles Majoie. In 1929 werd de molen ontmanteld.

Derhalve sluit ik nog een paar fotootjes bij, van zowel die molen (uit 1910) als van de (latere) brandweerkazerne (omstreeks 1923), alsmede nog een oud affiche van het zogenoemde "Witte Bioscope Theater". Het ging wél over een sensatiefilm hoor! Met wilde dieren, gevechten met "vliegmachines", zeerampen, bosbranden enzovoorts ...... toemaar!

En dát ongeveer honderd jaar geleden! Maar ja, men kende toen uiteraard nog niet het fenomeen televisie, laat staan het TV-journaal.

Met dank aan BeeldOnline en het RAT voor de nadere informatie!

Louis Sparidans, Grave

Media