De ouwerwetse poepdoos

  • Datering van de gebeurtenis: Eind jaren veertig (20e eeuw)

Op vakantie zijnde trekken we vaak wat rond in Frankrijk en we verblijven dan bij voorkeur op boerencampings. Een van de leuke kanten hiervan is dat je veel contact hebt met de boer en/of boerin, want ze maken eigenlijk altijd graag een praatje. En (nóg een groot voordeel): het is er nooit druk op zo'n camping.

Zo kwam onlangs tussen de boer en mij het toilet op de camping ter sprake. Ze hadden er twee: een (min of meer) gewoon toilet en voorts ook nog een hurktoilet.

De boer verbaasde zich er eigenlijk over dat wij alleen gebruik maakten van het gewone toilet, voorzien van een bril. "Vindt u dat wel hygienisch?", zo vroeg hij op een dag, toen we er al wat langer waren. "Mijn vrouw en ik maken namelijk alleen gebruik van een hurktoilet", voegde hij er nog aan toe.

Ja, wat moest ik daarmee? Ik begreep wat hij bedoelde en eigenlijk heeft ie ook wel gelijk, maar ja, wij vinden het in Nederland al jaren heel comfortabel om een "gewoon" toilet in huis te hebben.

Hoe anders was dat vroeger. Wij hadden in mijn kinderjaren in Tilburg "kennis" met een boer uit d'n Udenhout. Dat contact dateerde nog uit de oorlogsjaren maar omdat het zo'n buitengewoon aardige en gastvrije mensen waren, gingen we er nadien 's zomers, op zondagmiddagen, ook wel eens op de fiets naar toe, zomaar, voor de gezelligheid. Zij konden "die aanloop" ook wel waarderen en een pot verse "thee met een kuukske" stond zó op tafel in hun royale keuken.

En natuurlijk moest een van ons tijdens zo'n bezoekje dan ook wel eens naar de WC. Uiteraard hadden ze daar ook een toilet, alleen noemden ze dat "een poepdoos". En ofschoon ons eigen toilet thuis (ook) nog geen "doorspoeling" had (maar al wel een bril), was dat toilet in d'n Udenhout "toch wel even slikken".

Hun poepdoos was achterin de schuur, waarin 's winters de koeien stonden. Het was een vrij klein hok waarin aan één kant, op zithoogte, een brede plank waarin in het midden een rond gat met een (eveneens) houten deksel erop. De voorkant was afgesloten met een schot. Tegen een van de zijkanten hing aan een spijker een "bussel" gesneden krantenpapier. Een verdere gebruiksaanwijzing was niet nodig. Het voelde wel (altijd) lekker warm aan op dat hout.

Bijgaand een fotootje van zo'n ouwerwetse poepdoos, dat ik ergens op internet aantrof, alsook van een hurktoilet zoals op onze boerencamping in de Périgord.

Louis Sparidans, Grave

 

Media