Nikkelen Nelis

  • Datering van de gebeurtenis: Jaren vijftig van de vorige eeuw

 

Zij kon het lonken niet laten, zij lonkte naar iedere man; dat liep veel te veel in de gaten en oh oh oh oh ... ja daar kwam narigheid van. Zij was een danseres in een der minste kroegen, drie veren droeg zij slechts en soms geeneens geen drie. Soms droeg zij slechts één veer en als de klanten 't vroegen, dan viel de laatste veer, tot algemeen genoegen enzovoorts ......

Gistermiddag hoorde ik hem weer op de radio: Wim Sonneveld met bovenvermeld tekstje als onderdeel van een lied, waarbij hij oorspronkelijk (op TV) gekleed was als "Nikkelen Nelis".

Zo kwam het dat ik gisteren moest denken aan die Nikkelen Nelis die in mijn jeugdjaren regelmatig in Tilburg te zien was, op de kermis, maar ook 'gewoon' op zaterdagmiddag in de Heuvelstraat. Een zeer opvallende verschijning, altijd gekleed in het wit.

Hij was 'behangen' met een grote trommel op z'n rug, een slagbekken daarboven en nog een paar muziekinstrumenten die hij o.a. bediende met koorden die achteraan aan zijn schoenen waren bevestigd. Hij moest daartoe ook wel eens een sprongetje maken.

Verder droeg hij een punthoed met bellen en speelde hij op een trekharmonica. Hij oogste altijd veel bewondering bij het (winkelend) publiek en veel kinderen liepen maar wat graag achter hem aan.

De fotootjes hiernaast (via BeeldOnline) zijn destijds o.a. gemaakt in de Heuvelstraat. Aan het Regionaal Archief Tilburg ontleen ik verder dat hij Willem Leyendekker heette en in 1982 op 73-jarige leeftijd is overleden. (Ojee, dat ben ik ook bijna!)

Saillant detail op een van de foto's: een passerende vrouw met een achternaad in haar nylonkousen; tegenwoordig weer 'chique' maar vroeger was dat heel gewoon!

 

P.S. Het 'tragische' lied van Wim Sonneveld over die losbandigheid van die voorname dame uit de allerhoogste kringen, met de neiging tot kwaad die zij niet kon bedwingen enz. is overigens 'overal' op internet te beluisteren, bijvoorbeeld via YouTube.

Ach, voor het gemak, voeg ik het hier bij

 

Louis Sparidans

 

 

Alle rechten voorbehouden

Media