Muzima

  • Datering van de gebeurtenis: 2010 resp. ca. 100 jaar geleden

Tijdens de eerste GeschiedenisN8 in Tilburg, op 21 oktober j.l., ontmoette ik Eveline Passier. We gingen beiden "het schip in", maar dan letterlijk want we namen beiden deel aan de boottocht waarover ik al eerder op deze site verhaalde. Zie, zo u wilt, het artikel "Tilburg-Waterstad" d.d. 29 oktober 2010.

We hadden een zeer geanimeerd gesprek over een van "de dingen" die veel van haar vrije tijd opslokken namelijk het Muziekinstrumentenmakersmuseum (een mooi Scrabble-woord trouwens), "Muzima" genaamd, waarvan zij de beheerder is.

Het museum is ontstaan uit een omvangrijke collectie muziekinstrumenten, voor een belangrijk deel afkomstig van de vroegere muziekinstrumentenfabriek in Tilburg van de indertijd zeer bekende heer Mathieu Kessels. Inderdaad, dezelfde Kessels, helaas ook bekend van zijn dochtertje Marietje van elf en de onopgeloste moord op haar in de kerk van de Noordhoek in het jaar 1900.

Maar denk nu niet dat die fabriek van Kessels "zomaar een fabriekje" was. Nee, er werkten op een gegeven moment meer dan 350 mensen (!) in die fabriek, waarmee deze tak van industrie op de tweede plaats stond in Tilburg, ná de textielindustrie.

Een van deze werknemers was een grootvader van Eveline en zodoende is haar passie voor deze collectie ontstaan waardoor dit zelfs is uitgegroeid tot een museum!

Maar er is een groot probleem! Het huurcontract van het pand waar het museum is ondergebracht loopt eind dit jaar af en er is nog geen uitzicht op een nieuw pand.

Eveline heeft me uitgenodigd om de collectie eens te komen bezichtigen en ik zal dat graag doen. Nog tot eind november 2010 is dit museum te bezoeken, daarna gaat het museum ' door met diverse activiteiten', aldus de website van het museum 'waar muziek in zit'.

Wordt vervolgd.

Louis Sparidans, Grave