Matthieu en The Wooltownjazzband 1.

The Wooltown Jazz Society

 

1.
The Wooltown Jazzband

De eerste vijf jaar onder leiding van
Matthieu scheepens

In de begintijd was de naam van de band”The Wooltown Jazz Society”. De band die werd opgericht 1955, precies in de tijd dat dixieland muziek de meest populaire muziek van zijn tijd was. Daardoor maakte de band een snelle ontwikkeling door, en werd de band al snel een van meest gevraagde en meest bekende orkesten van de regio. Het idee om zelf deze muziek te gaan spelen kwam ik, doordat er een jonge man bij mij aanbelde, die zei zelf gitaar te spelen, en vroeg of ik in zijn nog op te richten dixieland orkest trompet wilde spelen. Tijdens dat gesprekje al dacht ik meteen….. wat hij kan, kan ik ook … en zo kwam bij hem het idee op om zelf een orkest op te richten. Ik spreek dan over 1955. Als eerste vroeg ik Piet Vriens die gitaar speelde en tegenover mij in de groenstraat woonde, en die meteen enthousiast was, hij kocht dan ook meteen een banjo. En natuurlijk vroeg ik ook mijn beste vriend toen, Jan Schepens, die ook trompet speelde twee trompetten dat was dan meteen een ideale bezetting om op te vallen, maar ook had het orkest daardoor een speciale klankkleur omdat men met een bezetting speelde van 2 trompetten klarinet en trombone, inhield dat er arrangementen moeten worden gemaakt, en bovendien met vier blazers kan men een vierstemming akkoord laten horen. Op afstand waren we dus herkenbaar door het volle geluid. Ad Schoenmakers werd onze klarinettist, en Theo v. Loon speelde enkele jaren in onze band voortreffelijk trombone. Verder kwam Henk Huysmans als pianist en onze eerste bassist werd Ad van Beckhoven, die als snel emigreerde naar Australië, en daarna kwam als bassist en Piet Stokkermens , en tot slot niet te vergeten Hans Jansen op drums . . Ook hadden we een paar jaar een zangeres Loes Elias toen geheten. (Nu Loes van Wees.) die prachtig kon zingen getuigen de opname met die ze jammeer genoeg niet met The Wooltown, maar met het Jaap van Biezen kwartet maakte in 1996.
Met deze eerste bezetting van The Wooltown Jazz Society wonnen wij , ik meen dat dit in 1956 was, een eerste prijs in de Avro Jazzcompetitie.Tot slot nodig te vermelden dat wij een soort soigneur hadden enkele jaren lang, die plichtsgetrouw allerlei zaken regelde tijdens onze optredens .. Ad de laat .zie foto. later geëmigreerd naar canada. In 1957 veranderde de naam van de band van Society in The Wooltown Jazzband, en dit omdat we inmiddels met het wooltown trio, Piet Vriens -Jan Schepens en ikzelf, een jazz vereniging oprichtte, met clubblad en al. Met de naam The Wooltown Jazz Society om dan vooral zelf daarvoor op te treden in de Metropole Schouwburg een geweldig grote danszaal die onder de schouwburg lag. De avonden waren buitengewoon succesvol en trokken buiten gewoon veel publiek.

De bezetting van de eerste 2½ jaar van The Wooltown Jazzband was:
Jan Schepens trp. Ad Schoenmakers klarinet. Theo v.Loon trb. Ad van Beckhoven /Piet Stokkermans bas. Henk Huysmans piano .Piet Vriens Banjo /gitaar. Hans Jansens drums. En ik, Matthieu Scheepens trp. en orkestleider

Zie diverse bijgevoegde foto’s.

Tilburg Wiki: