Gepubliceerd 01-02-2011 00:38 Familie Rommens-van Dooremaal

  • Datering van de foto: Diverse dateringen
  • Wie staan erop: Zie onder afbeeldingen.


Uit het album van de familie Rommens-van Dooremaal


Familiegegevens:

Ary Rommens (19-11-32, Tilburg), zoon van San (Vincentius) Rommens en Mien Mallens. ‘Vader was de beste meubelmaker beneden de rivieren', aldus Ary die zelf de kost verdiende als meubelmaker en binnenhuisarchitect.
Hij trouwde op 7 oktober 1961 met Tiny van Dooremaal (3-7-1938), dochter van Janus van Dooremaal en Mien Leenaerts. Het echtpaar kreeg drie kinderen en zeven kleinkinderen.

Familieverhaal

‘Dansen is leven'

Tilburg heeft diverse dansscholen gekend en een van de bekendste was die van Van Kruisselberge. De school zat voor de oorlog op de Heuvel, verhuisde vervolgens naar een bovenzaal van de Scala in de Tuinstraat en vestigde zich na de oorlog in de Willem II-straat. Het was daar dat Guusje van Kruisselberge-Blommaert rond 1963 haar zilveren jubileum gevierd moet hebben als danslerares.
Bij die gelegenheid stelde één van haar trouwste leerlingen een boek samen vol herinneringen onder het motto ‘Dansen is leven'. Het aandoenlijk ogende plakboek, verluchtigd met tal van uit tijdschriften geknipte plaatjes, biedt een prachtig beeld van hoe het toeging onder de strenge maar liefdevolle leiding van ‘Moeke', zoals de danslerares door intimi genoemd werd. Bijzonder is daarnaast het gegeven dat de schrijfster tal van dansers portretteert in smakelijke, soms Vlaams klinkende bewoordingen. Onder hen ook Tiny van Dooremaal en haar man Ary Rommens (‘Arie Kwebbelaar') die ervoor zorgden dat het plakboek na de dood van mevrouw Van Kruisselberge niet bij het oud papier terecht kwam.

'Goud met ster'

Het is niet de enige tastbare herinnering die het Tilburgse echtpaar aan hun tijd op de dansschool bewaard heeft. Want in hun familiealbum staan tal van foto's die daar gemaakt zijn. "We hebben elkaar ook op een balavond van ‘De Kruis', zoals wij zeiden, leren kennen", vertelt Tiny. "Dat was in 1956 in de Harmonie." Vermoedelijk van zo'n twee jaar later dateert de foto waarop we Ary en Tiny zien staan met andere dansparen van de afdeling ‘Goud met ster'. "Dat was toen de hoogste afdeling."
Stralend middelpunt van de foto is de danslerares. Ze schijnt geen gemakkelijk leven te hebben gehad, maar gelukkig had ze een goede vriend in de persoon van Kareltje (Carl) Heijmans, zoon van een vioolleraar op het Brabants Conservatorium. "Ze kon zelf ook heel goed piano spelen en heeft zelfs wel eens de cellist Pablo Casals begeleid tijdens een concert in de Souvenir des Montagnards in de Willem II-straat, waar nu die bioscoop zit", vertelt Ary. Volgens hem heet de dame rechts van mevrouw Van Kruisselberge Phil Thieme. "Die heeft ook dat feestboek gemaakt."

'Moeke'

Op de eerste bladzijde heeft de samenstelster een groot rose hart geplakt. En op dat hart staat de volgende tekst:

Dit is het verhaal van de "Gouden Club" van Moeke, met hun gouden harten en hun gouden humor. Mochten alle mensen zó dansend door 't leven gaan in vrede.

Mooi. Wat mij betreft zou dit boek een plaatsje verdienen in de collectie van het Regionaal Archief Tilburg of Stadsmuseum. En ook denk ik dat het mooi zou zijn als de vele herinneringen die Tilburgers hebben aan hun dansschool eens op papier gezet werden. Het liefst natuurlijk in combinatie met de foto's die er destijds gemaakt zijn. En niet alleen op de dansschool van ‘De Kruis'...

Fotobijschriften

1. Uit een album vol foto's van allerlei meubels ontworpen en vervaardigd door Ary's vader San Rommens. Die zat met zijn werkplaats aan de Molenstraat 112, waar het gezin ook woonde. Het fotoallbum werd rond 1932 gemaakt door Schmidlin.

2. NOAD in het seizoen 1922/23. San Rommens, de eerste voetballer van rechts af gezien, was volgens zijn zoon Ary ook een van de oprichters van de club.

3 Oisterwijk, 1955: een clubje leerlingen van Dansschool Van Kruisselberge. Derde van links Tiny.
4. De afdeling ‘Goud met ster' van Dansschool Van Kruisselberge. ‘Dat was toen de hoogste afdeling', zegt Ary die links op de foto staat samen met Tiny. Achter het tafeltje de stralende dansschoolhoudster Guusje van Kruisselberge-Blommaert en rechts van haar Phil Thieme die een mooi jubileumboek maakte over de ‘Gouden Club'. Ca. 1958.

5. Tiny en Ary tijdens de ‘test' voor de afdeling ‘Goud met ster'. Ca. 1958. ‘Die avondjurk had ik zelf gemaakt', zegt Tiny. ‘Ik weet nog wat ie gekost heeft: twaalfeneenhalve gulden. Ja, dat was heel wat, ik had toen nog vijf gulden zakgeld.'

6. ‘Cabaret' staat onder deze foto. Het gaat om een stukje dat opgevoerd werd tijdens de gouden bruiloft van ‘tante Sjaantje en ome Sjef Schuurmans-van Waarden uit de Celebesstraat', aldus Ary. Vlnr Ad van Sprang, diens vrouw Ans van Sprang-Rommens, Kees van Berkel, zijn vrouw Wilma van Berkel-Rommens en Tiny. Die kan zien dat de foto in 1963 gemaakt heeft: "Kees heeft m'n eerste zwangerschapsjurk aan."

7. Riet van Gorp was ‘dé kraamverpleegster van Tilburg in die tijd', aldus Ary. "Het was een heel gezellige vrouw die goed kon koken en gezellig verplegen. Daar zoude ‘n kiendje voor krijgen!" Onder de foto in het album staat ‘Deze zuster heeft mijn pappie besteld. Lekker dik en lekker gezellig'. Volgens Ary was Riet niet getrouwd maar zorgde ze wel voor het gezin van haar zuster. "Ze woonde op het Daendelsplein." Op deze foto uit 1967 is de bekende kraamverpleegster bezig met het verzorgen van hun zoontje Vincent.

8. De zonen Bas (l) en Vincent met tussen hen in een aapje tijdens een vakantie op Mallorca, ca . 1975.

9. Ary speelde mee in Stravinsky's opera-oratorium ‘Oedipus Rex', in 1995 uitgevoerd door het Koninklijk Tilburgs Mannenkoor Sint Caecilia.

10. Tiny tijdens het ‘Kerstklaasfeest' van Club Hoegère, 2001. "Die stamgastenclub bestaat al een jaar of vijftien", zegt Ary. "Het is begonnen als Club 22 bij café De Beiaard op de Heuvel 22. Nu zitten we in café Hoegaarden, vandaar de naam."

  •   Joep Eijkens
  •   3    0    1 

Reacties

Martie den Biggelaar schreef op 31-08-2017 21:16
Op de Gouden foto zit ook ik, rechts ondëraan. Bij mijn danspartner Chris Cobben op schoot. Mijn naam: Martie den Biggelaar.

Jan van Oevelen schreef op 08-09-2017 17:35
Ook ik heb bijzondere herinneringen aan mijn danslessen bij mevrouw Kruisselberge. Ik heb daar een paar foto's van op Facebook geplaatst. Het resultaat van de geweldige lessen was dat mijn mijn vrouw en ik uiteindelijk 11 jaar op nationaal niveau aan wedstrijddansen hebben gedaan.
De foto's zijn vrij verkrijgbaar.

Jan van Oevelen schreef op 09-09-2017 19:29
Even een kleine correctie op het verhaal. Daar staat namelijk dat omstreeks 1963 het zeveren jubileum werd gevierd. Dat moet zijn 1965 zijn. Het werd gevierd in de Schouwburg waar ik nog twee foto's van heb.


Reageer

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen toevoegen.


Media