Slipjachten in Udenhout

  • Datering van de gebeurtenis: 1949 - 1958 resp. 1979

Bij mijn bezoek vorige week zaterdag aan Udenhout wees mijn gastheer op een opmerkelijk fenomeen. Niet eerder was me dat opgevallen.

Tegen de voorgevel van de Sint Lambertuskerk is namelijk een plaquette aangebracht ter herinnering aan slipjachten in Udenhout in de periode 1949 - 1958. Als lid van de Partij voor de Dieren kostte het me aanvankelijk enige moeite om de tekst op de plaquette te kunnen waarderen, want die luidt:

Ter herinnering aan tien genotvolle slipjachten in het gastvrije Udenhout, 1949 - november - 1958.

Ik heb me laten vertellen dat tijdens een slipjacht niet op dieren wordt gejaagd. Er wordt met name een vossen-reukspoor gevolgd dat vooraf is getrokken. Als 'beloning' mogen de honden zich na afloop tegoed doen aan bijvoorbeeld een koeienpens.

Overigens, het was toen een 'totaal andere tijd' en ik vind dat we daar (ook) begrip voor moeten hebben.

In 1949 nam de toenmalige burgemeester van Udenhout, mr W.Th.M. Verhoeven, het initiatief tot de organisatie van een Hubertus-slipjacht waartoe vervolgens het 'Comité Slipjacht Udenhout' werd opgericht.

Op verzoek van de Vereniging voor Natuurmonumenten werd de jacht evenwel in 1979 gestopt.

Op BeeldOnline (via het Regionaal Archief) tref ik nog verschillende foto's terzake Hubertus-slipjachten in Udenhout in die jaren aan. O.a. met de Tilburgse rij- en jachtvereniging 'Hippos'. Ik plaats ze hierbij.

Saillant detail: de ruiters en honden werden vooraf gezegend door de pastoor; vandaar die relatie met de kerk.

Louis Sparidans, Grave