Mijn pijpverleden

  • Datering van de gebeurtenis: Jaren vijftig van de 20e eeuw


Onlangs schreef ik over mijn rookverleden onder de titel ‘Het kan verkeren ....'. Dit leverde een tweetal reacties op.

Een vroegere vriend van me herinnerde me aan de pijptabak welke destijds mijn voorkeur had en wist nog precies hoe dat blik eruit zag. Een blik met 250 gram goeie pijptabak! ‘Coopvaert' van Douwe Egberts. Zie de foto hiernaast.

Jazeker, onze pa vond die lekker. Hij kocht ‘m regelmatig bij koster Leo Donders, tegenover de Theresiakerk op de hoek van de Theresiastraat / Dr. Ariënsstraat. Leo Donders hield er namelijk tevens een sigarenwinkel op na.
En zodoende kon ik af en toe ook een pijp vullen!

‘Dé pijptabak voor de rustige roker ...' zo luidde vroeger de reclame voor Coopvaert, zo herinner ik me. Geen idee of die tegenwoordig nog bestaat; ik bedoel de pijptabak.

De afbeelding op het blik deed tevens denken aan ons roemruchte verleden, zij het dat in mijn jeugd dit verleden vooral werd geroemd.
Een V.O.C.-schip van de ‘Verenigde Oost-indische Compagnie, waarvan de suggestie uitging dat de tabak ook uit Java kwam, ‘ons eigen Java .....' van Douwe Egberts uit Joure, tevens koffie-producent.

Ineens moet ik denken aan een grapje dat vroeger wel eens werd gemaakt. Misschien herinnert u zich dat nog wel. Het ging als volgt (in het kort) :

Rijdend over een fietspad, ligt er een vrijend stelletje verscholen tussen het hoge struikgewas in de berm. Het meisje roept plotseling: " Dóuwe Egbert ! ".
"Ach ..... die zijn zeker een kopje koffie aan het drinken", werd er dan gezegd .....

Tot slot, als afbeelding 2 nog een foto van ruim twee jaar geleden van de voormalige Theresiakerk met het gelijknamige plein; om het ‘goed te maken', vanwege dat ondeugende grapje.

Media