Jan Spit, kunstenaar, duizendpoot, activist, grafisch vormgever ...

  • Geboortedatum: 1940
  • Sterfdatum: 2006

Jan Spit volgde de AKI opleiding in Enschede en kwam in 1962 naar Tilburg om daar de Academie voor Beeldende Vorming te gaan volgen. De Kunstacademie, kortweg gezegd. In 1965 studeerde hij af en maakte in 1966 een studiereis naar Italië.

Terug in Tilburg begon hij onder andere object-art kunstwerken te maken waarin hij industriële technieken gebruikte. Hij was betrokken bij de oprichting van Studio 38 - waar Louis Sparidans al eerder over schreef - . Foto 1 laat het pand aan het Wilhelminapark nummer 38 zien, waar hij tot zijn dood in 2006 heeft gewoond, gewerkt, een kleine galerie hield en jonge kunstenaars ondersteunde.

Vanuit zijn huis vertrokken ook vaak rondleidingen en wandelingen over architectuur in TIlburg, de oude en de nieuwe, modernde panden in heel Tilburg.

In de jaren zeventig volgde hij uit persoonlijke interesse immers ook nog cursussen aan de Academie vor Bouwkunst in TIlburg. Die belangstelling voor 'het vormgeven van de leefruimte van de mensen' (binnen en buiten) bleef een belangrijk thema in al zijn werk. In het Wilhelminapark realiseerde hij een bouwproject van diverse materialen, waarond glas, dat er nog heel lang heeft gestaan.

Onlangs merkte ik op dat het er niet meer stond; weet niet hoe lang het al verdwenen is. Het was één eenheid met de natuur van het park; wellicht dat ik het daarom niet zo gemist heb.

De laatste jaren van zijn leven is hij ook met gevanaceerde grafische programma's op zijn PC aan de slag gegaan om zijn 'kunstwerken' digitaal tot stand te brengen. Ook werkte hij met lasertechnieken om een sculptuur vorm te geven. Kortom, hij was een universele kunstenaar, die ook een belangrijke bijdrage leverde aan de vele 'akties en demonstraties' in TIlburg, die vaak ondersteund werken door posters, affiches en kaarten van de hand van Jan Spit ... Hij overleed in 2006 in Tilburg.

Foto 1, 2 Wilhelminapark 38: Galerie 38, atelier, galerie, woonruimte van
Jan Spit en Gerrie Peeterman
Foto 3, 4 Reclamekaart Galerie 38 uit 1983
Foto 5 Gouache van de hand van Jan Spit
Foto 6 Aquarel van de hand van Jan Spit
Foto 7 Foto van Jan Spit omstreeks 2005 in zijn Galerie

Bron foto's en tekst : RAT, Websites Brenda Schipper, Jan Spit.