Familie Van Laarhoven-van Boxtel

1

Uit het familiealbum van Frie en Annie van Laarhoven-van Boxtel

 

Familiegegevens

Frie van Laarhoven werd in 1944 te Tilburg geboren als zoon van André van Laarhoven en Nelie van Laerhoven. Vader werkte bij AaBe. Annie van Boxtel werd in 1946 te Tilburg geboren als dochter van Jac van Boxtel en Koosje van den Broek. Ook haar vader werkte in de textiel, eerst bij Swagemakers-Bogaers, later bij textielververij De Regenboog.

 

Familieverhaal

Annie begon al op haar negende met poetsen

Frie en Annie leerden elkaar haast als vanzelf kennen. Hij woonde in de Oeverstraat, zij om de hoek in de Veestraat. "Ge waart al met elkaar", zegt Annie. "Maar het is pas echt begonnen op een fuif die gegeven werd door Felix van Aarle, de sloper." Dat was in 1962. Vijf jaar later trouwden ze.

Frie verdiende de kost als verwarmingsmonteur. Annie laat een getuigschrift zien waaruit blijkt dat ze al op haar negende begon als schoonmaakster. "Samen met mijn moeder ging ik poetsen. Ook bij de nonnen op de Oude Dijk waar ik geboren ben. Onvoorstelbaar wat ik daar allemaal heb moeten doen: van tegels in de gangen schuren met groene zeep tot fruit en groenten schoonmaken, samen met de weeskinderen - allemaal voor de zusters. Maar op m'n 12de ben ik bij fotograaf Frans Lahaye gaan werken. Ik heb daar heel het gezin gerund maar hielp ook mee in de zaak, bijvoorbeeld met het kartelen van foto's. Ik heb er gewerkt tot ik in verwachting raakte van de eerste." Ze kregen twee zonen, Corné (1968) en Pascal (1971) en hebben nu drie kleinkinderen.

 

Weggegooide foto's

De foto-albums komen op tafel. Annie moet tot haar spijt bekennen dat er van haar kant maar weinig foto's bewaard zijn gebleven. "Mijn moeder heeft alles weggegooid."

We beginnen met een foto van een jong voetbalelftal. "Dat is van het straatvoetbal", zegt Frie. "Jan Mutsaers, de wijkagent van Broekhoven, heeft dat samen met mij opgezet. Op een gegeven moment stonden wij met 'n stel jongens wat te lanterfanten en toen kwam hij eraan en zei: ga toch eens iets organiseren! Toen kwam ik met mijn idee voor straatvoetbal. Nou, zegt ie, zet het maar op touw, ge hebt mijn medewerking. We zijn naar Felix van Aarle gegaan in de Veestraat, die had een braakliggend terrein en dat veldje heeft hij egaal gemaak en er goals geplaatst. 's Winters was 't een schaatsbaan." Aan de straatvoetbaltournooien deden elftallen uit diverse wijken mee. Dat van de Veestraat onder de naam DLT oftewel De Lustige Trappers. "Ik denk dat deze foto rond 1960 genomen is op het voetbalveld van Velocitas aan de Jan Truijenlaan", zegt Frie.

 

Uitgetreden priester

Een andere foto levert minstens zoveel gespreksstof op. Het is een van de weinige foto's waarvan de datum exact vaststaat: 29 april 1962. Op die dag droeg Frie's broer Ad van Laarhoven, lid van de Oblaten van Franciscus van Sales, zijn eerste H. Mis op, en wel in de kerk van Broekhoven I. (Het eerste Nederlandse Oblaten-klooster stond niet ver daarvandaan, aan het Columbusplein).

We zien de kersverse priester tussen zijn ouders aan het hoofd van een soort processie teruglopen van de kerk naar de ouderlijke woning in de Oeverstraat. Frie: "Onze pa was zo trots! Drie zonen stonden op het altaar, Ad als priester, onze Jo en ik als misdienaar." Het moet voor Van Laarhoven senior een ongelooflijke klap zijn geweest toen Ad vijf jaar later uittrad. Annie: "Vader accepteerde het niet". Frie: "Hij vond dat het niet kon."Annie: "Ad is een paar maaanden na ons getrouwd". Hij bleef overigens tot aan zijn dood sterk betrokken bij de Oblaten. Annie laat het boek zien dat Ad samenstelde bij gelegenheid van het 75-jarig jubileum van de Oblaten in Nederland.

 

Doodgeschoten

Van eigen hand is de foto die ze in 2008 maakte op een begraafplaats in Den Haag. Er is een droevige geschiedenis aan verbonden. "Mijn moeder is twee keer getrouwd", vertelt Annie, "De eerste keer in Den Haag met Wout Beijersbergen. Die is in juni 1944 door de Duitsers doodgeschoten - waarom is niet bekend. Hun dochtertje Corrie was nog maar een paar maanden oud. Moeder is toen teruggegaan naar Brabant en is getrouwd met mijn vader. Ze heeft me wel eens een mooi foto-album laten zien met trouwfoto's van haar eerste man en ook zijn militaire onderscheidingen in een kist op zolder, maar na haar dood in 2007 bleek ze alles wegedaan te hebben. Het jaar daarop ben ik met Corrie naar het graf van haar vader gaan zoeken en hier op deze foto zie je zijn graf."

Tot de weinige oude foto's van Annie die gelukkig niet verloren zijn gegaan hoort een serie communiefoto's. "Wat een mooie krullen had ik toen nog! Maar na de communie moesten ze eraf... wat vond ik dat toch vreselijk! Maar ik heb ze nog bewaard."

 

Zo'n lief iemand 

Mooi zijn ook de foto's die thuis in de Veestraat gemaakt werden op haar 16e verjaardag. Op één ervan zie je een foto van een ouder echtpaar aan de muur hangen. "Dat zijn oma en opa Van Boxtel. " Met name met oma Koosje van Boxtel-van den Broek had ze een hechte band. Dat blijkt niet op de laatste plaats uit een kiekje waarop Frie stevig omhelsd wordt door oma terwijl zijn schoonmoeder lachend toekijkt. "Oma Koosje was zo'n lief iemand", zegt Annie, "daar hield ik meer van dan van mijn eigen moeder."

 

Fotobijschriften

1 Annie als baby in de bedstee in de woning aan de Oude Dijk, 1946. "In die tijd hadden veel woningen een bedstee."

  2 Peuter Annie in een teiltje, ca. 1947. "We woonden toen nog aan de Oude Dijk. Rond 1953 zijn we verhuisd naar de Veestraat en rond 1962/3 naar de Valeriaanhof in 't Zand."

 3 In de Veestraat, 1952. Harrie Janse op de motor. Direct daarvoor staat Annie. De andere kinderen zijn zusjes, vriendinnen en een jongetje uit de buurt.

 4 De ouders van Frie in de Oeverstraat, begin jaren vijftig.

 5 Met een citroentje met suiker onder handbereik leest André van Laarhoven thuis in de Oeverstraat zijn krant. De foto dateert vermoedelijke uit het begin van de jaren vijftig.

 6 Frie verkleed als cowboy op de speelplaats van de lagere school aan het Stuivesantplein, ca. 1952. 'Die fotograaf kwam met een oplegger waarop alles al klaar stond en dan moest je je verkleden en kwam je op de foto'.

 7 Communiefoto van Annie, ca. 1953.

 8 André van Laarhoven (vader van Frie) met kleindochter Lia in de Oeverstraat, ca. 1956. Frie: "In die buurt zaten veel duivenmelkers, mijn vader was geen echte duivenmelker maar had wel sierduiven. Lia wordt vastgehouden door mijn zwager Piet de Hond. Achter m'n vader zie je nog net het gezicht van onze buurvrouw, vrouwke Schapendonk."

 9 Het straatvoetbalelftal De Lustige Trappers. Derde van rechts Frie. De foto is rond 1960 genomen, vermoedleijk op het terrein van Velocitas aan de Jan Truijenlaan.

 10 Op 29 april 1962 droeg Ad van Laarhoven zijn eerste H. Mis op in de kerk van zijn geboorteparochie Broekhoven I. Na de mis toog het gezelschap met aan het hoofd de neomist en zijn trotse ouders naar de ouderlijke woning in de Oeverstraat.

 11 Annie op haar 16e verjaardag, thuis in de Veestraat. Links haar zus Corrie. Aan de muur hangt een foto van opa en oma Van Boxtel. Annie: "Helaas heb ik die foto niet meer, mijn moeder heeft heel veel foto's weggedaan." Foto 1962.

 12 Rond 1962/63 verhuisde de familie Van Boxtel van de Veestraat naar de Valeriaanhof in de nieuwbouwwijk 't Zand. Daar werd deze foto van Frie en Annie rond 1965 gemaakt. Frie: "Ik rookte nog."

 13 Vermoedelijk in 1965 organiseerde fotograaf Lahaye een personeelsuitstapje naar Brussel. Vóór vertrek maakte hij deze foto, vermoedelijk op de Heuvel V.l.n.r. Een politieagent, mevrouw Lahaye, ene Irene, Annie van Boxtel en Nora van Erven.

 14 Frie (links) met zijn collega Theo Jonkergouw tijdens werkzaamheden in het ketelhuis van het toenmalige bejaardenhuis Vredeburcht aan de Ringaan West. Foto 1966. "Waarschijnlijk is de foto genomen door Jan de Hond, die was servicemonteur bij de firma Boerboom waar ik toen werkte. 'De Jetsons' noemde hij ons, naar een tv-serie van toen. Van Theo heb ik het vak geleerd."

 15 Frie, oma Koosje en Annie's moeder, thuis in de Valeriaanhof. Annie: "Oma Koosje was zo'n lief iemand." Foto 1970.

16 Annie en Frie verhuisden na hun trouwen naar de Paterstraat waar ze nog steeds wonen. In het zwembadje hun eerste kind, de kleine Corné. Foto ca 1970.

 17 Pascal en Corné (r) in wielrennerstenue (van de Tilburgse Wielerclub Pijnenburg) op bezoek bij opa en oma Van Boxtel in de Valeriaanhof, ca. 1978. Rechts opa's volière.

 18 Intocht van Sinterklaas in de Piushaven, ca. 1979. Links van de Sint Frie. "Ik was toen begeleider van de Zwarte Pieten van de Tilburgse Wielerclub Pijnenburg - het jaar daarop was ik zelf Zwarte Piet, net zoals mijn zoon Pascal."

 19 In 2008 bezochten Annie en Corrie voor de eerste keer het graf van Corrie's vader die in 1944 door de Duitsers vermoord was.

 20 Annie en Frie vierden hun 45-jarige bruiloft in 2012 met een familieweekend. Een mooie gelegenheid om hun zonen, schoondochters en kleinkinderen op de foto te zetten.

 21 Annie en Frie van Laarhoven-van Boxtel, thuis in de Paterstraat, 2015. Foto Joep Eijkens.