Tilburgs carnaval in 'Andere Tijden'

Carnal 1965 -

Op zaterdag 11 februari jl. was er op de TV een mooie uitzending in de serie ‘Andere Tijden’ over het Tilburgse carnaval. Of beter gezegd waarom het openbare carnaval pas ca. vijftig jaar geleden in Tilburg van start ging, ofschoon het in andere Brabantse steden, zoals in Den Bosch en Breda, al ‘sinds mensenheugenis bestond’. 

Ter inleiding las ik:

'In het streng katholieke Tilburg probeerden fanatieke feestvierders in de jaren zestig een einde te maken aan het al honderd jaar bestaande verbod op carnaval in de stad. In Tilburg was het - anders dan in andere Brabantse steden - streng verboden om gekostumeerd over straat te gaan. Carnaval werd alleen in de beslotenheid van een kroeg gevierd. Tegen de eerste illegale carnavalsoptochten in 1963 en 1964 trad de politie streng op; de stoet werd ontbonden en de deelnemers kregen een bekeuring'.

Beide samenstellers van de documentaire zijn eind vorig jaar bij me op bezoek geweest, met name vanwege een paar verhaaltjes van me op deze site. Vooral was hun aandacht gevallen op mijn ervaringen destijds met het pesjonkelen tijdens het in mijn jonge jaren nog niet gevierde carnaval.

Tilburgers, geboren en getogen 'van vóór d’n oorlog’ zullen zich dat pesjonkelen ongetwijfeld nog wel herinneren. 

We konden daarmee zogenaamd ‘een vrijkaartje voor de hemel’ verdienen; niet alleen voor onszelf maar vooral voor al die ‘zondige’ Tilburgers die zo nodig in Den Bosch of Breda carnaval ‘moesten’ gaan vieren.

Omdat pastoor van Noorwegen (een van de geïnterviewden) dat niet wist, hij kwam pas in 1964, aanvankelijk nog als jonge 28-jarige kapelaan, in Tilburg wonen, is dat pesjonkelen in de uitzending niet (meer) naar voren gekomen. Het was enkele jaren voordien al afgeschaft. Als nou die ‘vrijkaartjes’ nog maar geldig zijn ….. 

Ondanks dat was het toch een zeer gedenkwaardige uitzending. 

Via Youtube sluit ik de hele uitzending hierbij, voor degenen die ‘m hebben gemist en laat ik tevens de link volgen naar een van mijn eerder genoemde verhaaltjes in dit verband: 

http://www.geheugenvantilburg.nl/verhalen/lees/12954/carnaval-tilburg-eind-jaren-veertig

 

Louis Sparidans

Media