Willem II nalatenschap

Plaquette bij het Stadhuisplein

In het verlengde van de Zwijsenstraat, op het Stadhuisplein, staan we bij de waterpartij. Tegen de stenen trap op de muur,  zo’n 40 cm boven de grond, zit bijgaande plaquette, met het opschrift:

‘In zijn woning die zich op deze
plaats aan het begin van de
toenmalige Nieuwe Dijk bevond
overleed op 17 maart  1849
zijn Majesteit Koning Willem II’


Dit is dus de plaats waar in 1849 Koning Willem II is overleden.

Daar stond toen het bescheiden ‘oude paleis’ van Willem II (afb. 2) aan de Nieuwe Dijk. Het bestond uit twee woningen naast elkaar, met aan de linkerzijde boven de kamer waar hij op zaterdag 17 maart  is overleden.

Het pand is in 1873 gesloopt.

Voor het Koninklijk Huis, met name Koning Willem III, moest de locatie van dit ‘oude paleis’ wel behouden blijven.

In de drie overige afbeeldingen van het Kadaster is te zien hoe dit perceel nu officieel is geregistreerd.

In het ‘Kadastraal bericht’ (uit 2003) zien we dat het gaat om een zeshoekig stuk grond met de Kadastrale aanduiding Tilburg M2633, groot 96 M2 .

Het laatste formulier geeft aan hoe dit perceel is geregistreerd in de loop der jaren. In 1876 is het eigendom geworden van het Koninklijk Huis en sinds 1914 is het ‘onbelastbaar’ dus vrijgesteld van onroerende goed belasting.

Dit uniek stukje ‘Koninklijke grond’ uit de nalatenschap van Willem II, wordt nu zonder enig respect, ‘met voeten getreden’. Hoe kan het ook anders als je dit verleden niet kent.

Meer aandacht zou dit unieke stukje wegdek  krijgen door de zesennegentig vierkante meter bij voorbeeld met (oranje ?) tegels af te bakenen.

Zie ook:
http://wiki.regionaalarchieftilburg.nl/Sterfhuis_koning_Willem_II

 

Media