Mengvoederij Willemse van Christ Willemse

Christ en Riek Willemse-Hermans

Christ en Riek Willemse-Hermans (beiden 91) waren vorig jaar 65 jaar getrouwd. Ze wonen bijna 5 jaar in Het Laar. Christ verlengde onlangs zijn rijbewijs nog met vijf jaren. Iedere morgen wandelt hij een uur. Hij sport drie kwartier per dag, waarbij hij zich 600 keer opdrukt. “We zijn enorm tevreden en hopen dat het ons gegeven is om hier nog jaren te kunnen wonen.”

Tekst: Myriam Krol

Beeld: Familie Willemse

In deze rubriek staan de bewoners centraal die een eigen zaak hebben gehad. Bij voorkeur in Tilburg, omdat vele Laarbewoners daar nog herinneringen aan hebben. Wie weet welke onderneming echtpaar Willemse heeft gehad? In de wandelgangen beweert iemand dat ze een varkens- en kippenboerderij hadden. En ook een mengvoederbedrijf in Gilze. Heel bijzondere ondernemingen allemaal, hoe zit dat precies? En waar is de Tilburgse connectie in dit verhaal?

Ik zoek het echtpaar op. Al snel ontvouwt zich het verhaal van hun leven als Christ begint te vertellen. Geboren in Gilze, haalde hij als jongeman zijn vakdiploma’s voor pluimvee, rundvee, varkens en tevens veevoederdeskundige in Wageningen. Daarna zat Christ drie jaar als dienstplichtig soldaat in Indonesië. Daar behaalde hij zijn MBA-diploma. In 1950 kwam hij bij zijn vader in dienst en in 1958 nam hij diens zaak aan Het Wagenpad in Gilze over. Toen had hij een groot bedrijf met varkens en kippen in Baarle-Nassau en een mengvoederbedrijf met kunstmesthandel in Gilze. Mengvoederij Willemse had 12 man in dienst. In twee ploegen werd daar van ’s ochtends 6 uur tot ’s avonds 22.00 uur rundvee-, varkens- en pluimveevoer gemaakt. “Soja was een belangrijk bestanddeel van het voer, dat werd via Rotterdam geleverd. We hadden een opslagcapaciteit voor grondstoffen van 450.000 kg en gereed product van 200.000 kg. Ons bedrijf had twee bulkwagens en twee vrachtwagens.”

“Op het bedrijf in Baarle had ik een medewerker wonen die de dieren verzorgde. Het was een groot bedrijf met veel stallen en een flink perceel waar de dieren buiten konden lopen. We hadden daar 1100 varkens en 5000 kippen. Ik had een contract met vleesbedrijf Homburg waaraan ik wekelijks 200 slachtvarkens leverde.”

Zijn vrouw Riek werkte niet mee op de zaak maar zorgde thuis voor de kinderen. Ze kregen er drie en woonden achtereenvolgens in Gilze, Alphen en zelfs een tijdje in Turnhout. Daarna betrokken ze een appartement in het Kromhoutpark in Tilburg. Vandaaruit verhuisden ze naar Het Laar.

In 1979 verkocht Christ het mengvoedersbedrijf. Geen van de drie kinderen wilde het bedrijf opvolgen; ze bouwden zelf aan een mooie carrière in een andere beroepsrichting. De koper van Mengvoederij Willemse was Van Dijck Mengvoeders te Diessen, die zijn productie verhuisde naar Gilze. De schoonzoon van Van Dijck, Gerard Versteijnen, nam de locatie over en bouwde onder de naam Van Dijck in 1988 een nieuwe fabriek aan de Watermanstraat op industrieterrein Loven in Tilburg. Het bedrijf bestaat nog steeds en is inmiddels overgenomen door de zoon van Gerard, Jasper Versteijnen. Het bedrijf is dus, net als echtpaar Willemse, ook naar Tilburg gekomen! Onder leiding van Jasper draagt het bedrijf een nieuwe naam: Verdij Speciality Feed B.V., een samenvoeging van Versteijnen en Dijck. Ze produceren gespecialiseerde diervoeders, zoals voer voor paarden en knaagdieren.

 

Media