Gebakken appelschijven

  • Datering van de gebeurtenis: Rond 1950 en afgelopen weekend

Op de boerencamping waar we afgelopen weekend verbleven (in Cadzand op Zeeuws-Vlaanderen) was het feest !

We stonden midden in een oude boomgaard met volop aanwezig fruit. Appels, peren, pruimen in overvloed én in allerlei maten en smaken! Ook goudreinetten. Uiteraard alles onbespoten. En de boer benadrukte regelmatig: pluk en raap maar gerust, zoveel je wilt. Het leek er wel "het aards paradijs".

Jammer dat het seizoen voor de walnoten nog niet is aangevangen want ook die komen er volop aan!

Zondagochtend in Sluis (ja, want de winkels zijn daar ook op zondag open!) konden we goeie bloedworst kopen bij een, zo te zien, eerlijke slager. Ik herinnerde me namelijk hoe vaak we dat thuis aten toen ik "vroeger" (ruim 50 jaar geleden) nog in Tilburg woonde.

Dát hadden we allang niet meer gegeten en gelukkig kende mijn echtgenote (van haar oma nog) het lekkerste recept: begin een aantal behoorlijke schijven bloedworst te bakken in een flinke kluit goeie boter, vervolgens daar de appelschijven bij, bestrooid met bruine basterdsuiker. Vergeet niet om er eerst het klokhuis uit te snijden; vroeger gebruikten we daarvoor een appelboor.

Voorts om en om zachtjes gaar en bruin laten smoren (maar niet te lang) en op het eind nog een beetje kaneel over de appelschijven. Dat alles op een aantal sneden bruinbrood opdienen (wij hadden keizersbrood van de warme bakker in Cadzand) en je hoeft die dag verder niet meer te eten. Héérlijk !

Op internet kun je nog veel meer recepten vinden maar ik raad je aan eerst deze uit te proberen. Het waren een paar storm- en regenachtige dagen, afgelopen weekend, maar dankzij onze boer en zijn (appel)boomgaard kon het weekend niet meer "stuk", doordat we weer eens heerlijk aten zoals vroeger, in Tilburg bij ons thuis. Als vanouds!

Louis Sparidans, Grave

Bijgaand een fotootje van onze kleindochter Roos, met een mand vol appels.