'Werktijden en verlof'

  • Datering van de gebeurtenis: november 2005

lieke: hoelang heeft u gewerkt?
Dhr van Beers: ik heb van ‘38 tot ‘58 gewerkt bij Thomas de Beer en toen die failliet ging heb ik twee jaar bij den Enneking geweest. Die ging ook weer failliet en toen heb ik nog 16 jaar in de metaal gezeten, maar die overschakeling was heel moeilijk.
Mw Franken: en wat hier (op de plaats waar nu Den Herdgang is) te zien is, was dat ook Thomas de Beer?
Dhr van Beers: ik nee, dat was van Kastofa van Beurden; kamgaren en stoffen.
Ibrahim: mochten jullie korter werken in de winter?
Mw Franken: nee, absoluut niet! Maar het was er niet koud, hoor.
Dhr van Beers: ik nee, want dan liep dat garen niet lekker! Dan werd die smout ook te hard.
Jordan: kreeg je vrij, als er bijvoorbeeld iemand in de familie was overleden?
Dhr Jussen: dat kon, maar ze wisten wel dat de mis ongeveer een uur duurde, dus binnen anderhalf uur moes-te weer terug zijn. Er waren nogal wat katholieke heiligendagen en dan waar-de vrij. En op sommige momenten in het jaar was er ‘s morgens een mis, en dan moest je om half tien terug op het werk zijn. We hadden erg weinig vrij.
Ibrahim: Kerstmis, nieuwjaar?
Dhr Jussen: dat waren de lands-heiligendagen, maar Allerheiligen was een dag voor de katholieken. Ook op 15 augustus hadden wij vrij, vanwege Maria-hemelvaart en 19 maart, dan was het St.Jozefsdag en nog op Sacramentsdag, in de zomertijd.

In opdracht van het Stadmuseum, voor het ‘Geheugen van Tilburg’, heeft de Werkgroep Saanderdaags kinderen gevraagd oud-textielarbeiders te bevragen over hun arbeidsverleden. De deelnemende kinderen komen uit groep 8 van de basisschool te Hasselt. De oud-textielarbeiders zijn woonachtig in verzorgingshuis ‘Den Herdgang’ of betrokken bij het Textielmuseum.